George Munteanu – o viață de om cum n-ar mai fi fost

George Munteanu

George Munteanu

George Munteanu, profesor universitar, scriitor, critic și istoric literar român s-a născut la 14 aprilie 1924 în satul Bravicea, fostul județ Orhei.

După moartea părinților a fost crescut de un unchi care se stabilise cu traiul în România. În 1946 absolvește Școala Normală de Învățători din Cluj, iar la 1950 – Facultatea de Litere și Filosofie din același oraș. Între anii 1956-1960 este redactor la revista „Steaua”; între anii 1960-1968 – redactor la „Contemporanul”. Își continuă activitatea fiind Conferențiar universitar la Facultatea de Limbă și Literatură Română din București. Este lector de limba română la Universitatea din Montpellier (Franța) între anii 1969-1971. Devine Doctor în filologie (1973) cu teza Hyperion 1. (Viața lui Eminescu).

Debutează cu studiul „B.P. Hașdeu” (1963), publicând apoi volumul de articole „Atitudini” (1966); „Sub semnul lui Aristarc” (1975), „Introducere în opera lui Ion Creangă” (1976) și cursul universitar „Istoria literaturii române. Epoca marilor clasici” (1980). Contribuția sa cea mai importantă o reprezintă „Hyperion 1. Viața lui Eminescu” (1973), pentru care i se va acorda Premiul „B. P. Hașdeu” al Academiei Române. Tot în sfera eminescologiei se integrează și volumul „Eminescu și eminescianismul: structuri fundamentale” (1987) și „Eminescu și antinomiile posterității” (1998).

Colaborează la România Literară, Luceafărul, Tribuna, Scînteia etc.

Nu l-am cunoscut personal, deși puteam să-l cunosc. Știu că și-a vizitat baștina prin anul 1999 dar a rămas înșelat în așteptările sale. Poate nici nu putea fi altfel.

Plecase pe la vârsta de 6 ani. Nu putea ști cine îi sunt verișorii; când s-a întors peste aproape 70 de ani, aici nu-l aștepta nimeni, pentru că foarte puțini dintre braviceni știau pe atunci că George Munteanu era o personalitate marcantă.

Aflasem despre el după moartea lui, prin anul 2002, când citisem scrisorile Domniei sale trimise Dnei Pruteanu Nadejda, profesoară de limbă și literatură română în care scria: Încolo, să știți că am rămas același ins simplu, cum m-au făcut părinții: naiv, cu suflet de copil, cinstit până la timiditate. Nu știu – și nu vreau – să cer mai mult decât mi se cuvine, ci mai puțin…”

Scriitorul, istoricul și criticul literar Mihai Zamfir scria că „…George Munteanu a fost într-adevăr un om trist. De o politețe extremă și de o exemplară bună-creștere, el nu-și afișa tristețea și nu făcea paradă de ea; dar omul era de o tristețe adâncă, vizibilă, pe care nu și-o putea reprima și care aduna parcă o bună parte din melancolia lumii.”

A nutrit aproape toată viața nostalgia unei lumi în care opiniile să fie libere, iar inteligența să se dezvolte nestingherită.

George Munteanu și-a dorit să scrie o carte de memorii, îi  găsise și titlul, un titlu la care ținea foarte mult: O viață de om cum n-ar mai fi fost.

La 8  noiembrie 2001, ziua în care viața l-a părăsit, Mihai Zamfir scria despre consăteanul nostru: „… ne despărțim de un simbol: George Munteanu a personificat onestitatea intelectuală aflată în luptă cu cea mai cumplită orânduire politică; dar onestitatea lui a ieșit, oricât ar părea de curios, învingătoare. Refugiindu-se în trecutul cultural, basarabeanul gonit din țara lui a reușit să străbată, cu fruntea sus, deceniile de ciumă și să nu scrie nici un rând de care să-i fie rușine.”

Prin Decizia Consiliului Local Bravicea din 16 mai 2003, lui George Munteanu, profesor universitar, scriitor, critic și istoric literar, originar din satul Bravicea, i se conferea titlul de cetățean de Onoare al satului Bravicea post-mortem.

Biblioteca Publică din localitate poartă numele „George Munteanu”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s