Istoricul bibliotecii

De la origini și … până în prezent

Fondată la 1928 și transfomată în bibliotecă raională la 1944, Biblioteca Publică „George Munteanu” din satul Bravicea, Călărași este un centru de informare, cunoaștere și cultură pentru membrii comunității bravicene și nu numai.
Până la 1989, fondurile bibliotecii au fost completate cu literatură preponderent în limba rusă, purtând amprenta ideologiei comuniste. După care achiziția neînsemnată de carte a făcut ca situația să devină dramatică.

Grație dlui Ioan Groza, Președintele Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina” (filiala Transilvania), donațiile din România (cca 4000 ex. inclusiv manuale școlare) au completat fondurile bibliotecii asigurând activitatea ei pe parcursul anilor 1990-2000.

Începând cu anul 2001, partenerii bibliotecii – Fundația SOROS-Moldova, APL Bravicea, Biblioteca Publică pentru copii din Bravicea, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”;  tineri-voluntari – membri ai ONG-ului „ArcAșii lui Ștefan” au transformat biblioteca într-un centru de informare și cunoaștere pentru dezvoltarea societății, implementând Proiectele „Crearea și actualizarea fondului de literatură de referință”-  (1500 $SUA),  „Dezvoltarea colecțiilor în Biblioteca Publică pentru copii” (anul 2002 – 400 $SUA ), „Crearea Spațiului Multimedia” (anul 2003 – 4000 $ SUA).

Între anii 2007–2008, Biblioteca Publică „George Munteanu”– a fost partenerul media pentru Subproiectul FISM II „Reparația Liceului din Bravicea” (75000 $SUA); iar în 2009 partener al Proiectului „Informare electorală înseamnă participare la votare” (2180 $SUA) realizat de către A.O. „Părinții în Sprijinul Învățământului” cu suportul financiar al USAID și IREX.

Vizita de studiu în Polonia (Brzeszcze, provincia Malopolska, 2009) în cadrul Proiectului „Dezvoltarea comunităților active în Moldova”, în parteneriat cu Asociația CAL (Centrul Activității Locale) din Polonia cu susținerea Fundației SOROS-Moldova, Programul Est Est: parteneriat fără frontiere și a Fundației Stefan Batory – a fost o experiență inedită pentru biblioteca publică.

Parteneriatul media s-a extins în anul 2009 prin implementarea Proiectului comunitar „Construcția complexului sportiv al Liceului” (226 336 lei), finanțat de Corpul Păcii din Moldova, A.O. „Părinții în Sprijinul Învățământului”, APL Bravicea.

În anul 2010, Biblioteca Publică „George Munteanu” a fost beneficiara Proiectului „Accesul femeilor din raionul Călărași la informație”, finanţat de către Fondul Global pentru Femei și împlementat de către ONG-ul „Vademecum” din or. Călărași.

În anul 2012, prin decizia Consiliului Local Bravicea, Biblioteca Publică pentru Copii a fost comasată cu Biblioteca Publică „George Munteanu”.

Din anul 2003, Conform Deciziei Consiliului Local Bravicea, Biblioteca Publică poartă numele lui George Munteanu (1924-2001), eminescolog, critic și istoric literar, originar din satul Bravicea.

* * *

Biblioteca Publică „George Munteanu” – teritoriu al democrației

„Informația există pentru a fi utilizată” – acesta este sloganul bibliotecii. Poți veni aici pentru a afla care-ți sunt drepturile și obligațiunile. Aici poți spune liber ce gândești și poți învăța cum se iau decizii la nivel local. Implică-te și tu în soluționarea problemelor comunității și vei deveni partenerul nostru.

* * *

Biblioteca Publică „George Munteanu”- flux de informații utile

Aici ești aproape de valorile naționale și universale. Ești întotdeauna bine informat pentru a fi un om puternic. Ești deștept pentru că ai acces la fondul de literatură de referință, care-ți vine în ajutorul programei școlare. Poți utiliza Internetul pentru a afla de toate și pentru toți și a comunica cu semenii tăi de oriunde.

* * *

Biblioteca Publică „George Munteanu” – îmbinarea utilului cu plăcutul

Ai nevoie de un sfat? Nu știi cum să ieși din impas? Nu te ajută nimeni?
Răspunsul îl găsești la noi. Lecturând, vei învăța cum să duci un mod de viață sănătos, cum să-ți organizezi timpul eficient și plăcut sau pur și simplu să te relaxezi.

* * *

Biblioteca îți oferă posibilitatea de a te informa,
ca să devii deștept, făcând un lucru bun
pentru comunitatea în care trăiești,
pentru țara ta.

Reclame

2 răspunsuri la „Istoricul bibliotecii

  1. Cunosc Biblioteca si Bibliotecarul din satul Bravicea si vreau sa spun ca Angelica Zatic este omul potrivit locului si timpului, bibliotecarii de la Bravicea muncesc pentru a avea o comunitate mai buna promovind cu adevarat cartea si lectura. Le doresc sanatate, spor si succese

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s